Rotulaia Wine

IGT Toscana Rosso Ciliegiolo 100%

Vino fresco ottenuto da uve ciliegiolo dei vigneti più giovani 20 anni, vinificato e affinato in vasche di cemento e imbottigliato nella primavera seguente.

Abbinamenti.
Tutti i piatti a base di carne con cotture veloci, primi piatti a base di cacciagione, affettati, salumi e formaggi a pasta dura, ma perché no, anche il pesce azzurro, come propongono noti ristoratori del nostro territorio!

Appellation IGT Toscana Ciliegiolo
Variety Ciliegiolo 100%

Wine tasting features

Colour bright ruby red
Fragrance mature red fruit, fragrant and fresh
Taste well balanced soft and with a persisting finishing taste

Land production features

Property Rascioni & Cecconello
Altitude 100 m above sea level
Surface 2.5 hectares (complexively 5 Ha)
Orientation east
Plant density 3500 plants per ha
Breeding system spurred string

Wine-making and refining

Yield per ha 70 quintal litres per ha
Vintage period mid September
Vintage making handmade
Grape pressing soft
Fermentation containers concrete
Fermentation temperature 28° c
Fermentation period 8 – 10 days
Maceration period of Grape skins 10 days
Malolactic fermentation carried out
Refining containers concrete
Refining period 6 months
Bottling date spring
Bottle refining 2 months