Maremmino Wine

IGT Toscana Sangiovese

Un simpaticissimo vino dalla pronta beva ma di gioiosa e piena soddisfazione, una base Sangiovese a cui viene assemblato il Ciliegiolo entrambi vinificati separatamente in vasche di cemento, lo troviamo sul mercato in bottiglia già da marzo.

Abbinamenti.
Tutti i piatti a base di carne salumi e formaggi.

Appellation IGT Toscana Sangiovese
Variety 85% Sangiovese, 15% Ciliegiolo

Wine tasting features

Colour bright ruby red
Fragrance mature red fruit, with floral and spicy notes
Taste well balanced fragrant and concentrated

Land production features

Property Rascioni & Cecconello
Altitude 100 m above sea level
Surface 1 hectare (complexively 5 Ha)
Orientation South-south east
Plant density 3500 plants per ha
Breeding system spurred string

Wine-making and refining

Yield per ha 70 quintal litres per ha
Vintage period end September
Vintage making handmade
Grape pressing soft
Fermentation containers concrete
Fermentation temperature 28° c
Fermentation period 8 – 10 days
Maceration period of Grape skins 10 days
Malolactic fermentation carried out
Refining containers concrete
Refining period 6 months
Bottling date spring
Bottle refining 2 months